Poziv na predavanje – Davide Piaggio: “Designing medical devices resilient to the challenges of low-resource settings”

Pozivamo sve zainteresirane na predavanje “Designing medical devices resilient to the challenges of low-resource settings” koje će održati dr. Davide Piaggio, Sveučilište u Warwicku, Ujedinjeno Kraljevstvo. Predavanje će se održati u knjižnici Zavoda ze elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, u četvrtak 18. travnja 2024. u 13 sati.

Produženi rokovi za koneferenciju EMBEC 2024

9th European Medical and Biological Engineering Conference EMBEC 2024 odžat će se od 9. do 13. lipnja 2024. u Portorožu, Slovenija.

Pozivamo vas da svakako sudjelujete. Rok za slanje sažetaka je produžen do 20. travnja 2024.  Rok za ranu registraciju (po povoljnijoj cijeni) kao i rok za rezervaciju smještaja po povoljnijim cijenama su isto produženi do 30. travnja 2024. Više informacija na web stranici konferencije https://www.embec2024.org

Poziv na predavanje – I. Matak: “Using electromyography to study the nature’s deadliest toxins”

Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE-a i Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) pozivaju Vas na predavanje:

Using electromyography to study the nature’s deadliest toxins

koje će održati dr. sc. Ivica Matak, dipl. ing. biol.

Predavanje će se održati uživo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u utorak 19. prosinca 2023. godine u 11.15 sati u D-160-2.

Predavanje je na engleskom jeziku i predviđeno trajanje predavanje s raspravom je 45 minuta.

Sažetak predavanja i životopis predavača dostupni su preko ove poveznice.

Događaji uz 90. obljetnicu rođenja akademika profesora Lojze Vodovnika

Prigodom 90. obljetnice rođenja akademika profesora Lojze Vodovnika, znanstvenika i humanista, u srijedu 6. rujna 2023., održat će se u Ljubljani nekoliko događaja:

  • u 11 sati u  Slovenskoj akademiji znanosti i  umjetnosti otvara se izložba iz arhiva akademika Lojze Vodovnika,
  • od 14 do 17:30 sati na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani i online održat će se međunarodni simpozij Ostavština Lojze Vodovnika
  • u 18:30 sati u parku ispred Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bit će otkrivanje spomenika akademiku Vodovniku

Više informacija o tim događajima potražite na sljedećoj poveznici gdje se nalazi i cjeloviti program i poveznica za prijavu.

Preminuo prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković

S velikom tugom javljamo da je u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine u Zagrebu, u 81. godini života preminuo naš dragi profesor emeritus Stanko Tonković, počasni predsjednik Hrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku, umirovljeni profesor Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i dekan FER-a od ak. god. 1994./95. do 1997./1998.

Njegova je znanstvenoistraživačka i stručna djelatnost bila najizraženija u područjima biomedicinske elektronike i tehnologije, te elektroničke mjerne tehnike i instrumentacije. Profesor Tonković među prvima je dao značajan doprinos razvoju biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu. Sudjelovao je u uvođenju biomedicinskog inženjerstva u sveučilišne programe u jugoistočnoj Europi. Svojim dugogodišnjim radom dao je izniman doprinos HDBIMF-u i cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici. Profesor Tonković ostat će nam u trajnom sjećanju kao veliki učitelj, stručnjak, kolega i prijatelj.

 

Natječaj za studentske potpore za sudjelovanje na proljetnoj školi “IoT, economic and management challenges for e-health integration in the enlarged Europe”

Uz potporu Central European Initiative (CEI) Sveučilište u Trstu organizira od 5. do 8. lipnja 2023. proljetnu školu “IoT, economic and management challenges for e-health integration in the enlarged Europe”. Otvoren je natječaj za potpore studentima biomedicnskog / kliničkog inženjerstva ili srodnih područja (medicina, javno zdravstvo, ekonomija, računarstvo itd.) za sudjelovanje. Više detalja dostupno je na https://ssic.units.it/?page_id=1926.

50 godina Laboratorija za biomedicinsku elektroniku na FER-u

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu organizira 10. studenoga 2022. godine, povodom 50. godišnjice od osnutka Laboratorija za biomedicinsku elektroniku, prigodno prisjećanje na protekli rad Laboratorija. Obilježavanje godišnjice Laboratorija započet će govorima u Dvorani B-3, s početkom u 11:00 sati, a nakon toga će se druženje nastaviti u Crnoj vijećnici Fakulteta, do 14:00 sati.

Biti u mogućnosti organizirati polustoljetnu obljetnicu jest privilegij koji možemo zahvaliti pokojnom prof. emer. dr. sc. Anti Šantiću, na čiji je prijedlog sada već davne 1972. godine Zavod osnovao Laboratorij za biomedicinsku elektroniku.

Poziv na predavanje “Neuroscience and data science perspective”

Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) pozivaju Vas na predavanje Neuroscience and data science perspective koje će održati prof. dr. sc. Alon Korngreen, iz Faculty of Life Sciences and the Gonda Brain Center, Bar-Ilan University, Izrael, u utorak 11. listopada 2022. s početkom u 13:15, u dvorani D-260 (zgrada D, 2. kat) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 45 minuta. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte na ovoj poveznici.

Poziv na predavanje – T. Sanikidze: “Molecular and cellular effects of radiation”

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku zajedno vas pozivaju na predavanje, pod naslovom Molecular and cellular effects of radiation” koje će održati Prof. ScD, PhD Tamar Sanikidze, s I. Beritashvili Center of Experimental Biomedicine, Gruzija.
Predavanje će se održati 6. listopada 2022. s početkom u 17:30 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Očekivano trajanje predavanja je sat vremena. Predavanje se održava na engleskom jeziku i otvoreno je za sve zainteresirane.

Pokretanje europskog partnerstva “PIANOFORTE”: istraživanje i obrazovanje za zaštitu od zračenja

Europsko partnerstvo za istraživanje zaštite od zračenja PIANOFORTE, pokrenuto 14. lipnja 2022.,  pridonijet će poboljšanju zaštite javnosti, radnika, pacijenata i okoliša od izloženosti ionizirajućem zračenju u okolišu, na radnom mjestu i u zdravstvu. Okuplja 58 partnera koji predstavljaju 22 zemlje Europske unije te Ujedinjeno Kraljevstvo i Norvešku, a koordinira ga Francuski institut za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN). Sufinanciran je od strane programa Europske unije EURATOM i država članica zemalja sudionica. Kroz istraživačke aktivnosti koje će se provoditi u njegovom okviru, PIANOFORTE će pridonijeti provedbi europskih politika kao što su Europski plan za borbu protiv raka, Zeleni pakt za rast te provedba plana za smanjenje industrijskih i prirodnih rizika.  Parterstvo će tajati do 2027. godine, a okvirni proračun je 46 milijuna eura, od čega će 65% financirati EU. Unutar ovog partnerstva, između 2023. i 2025. bit će organizirana najmanje tri poziva za dostavu prijedloga, otvorena cijeloj europskoj istraživačkoj zajednici za zaštitu od zračenja. Oni će se usredotočiti na sljedeće četiri teme:

  • poboljšanje zaštite pacijenata od zračenja u odnosu na uporabu ionizirajućeg zračenja u medicini
  • bolje razumijevanje varijabilnosti individualnog odgovora na izloženost ionizirajućem zračenju
  • proučavanje mehanizama uključenih u kroničnu izloženost niskim dozama ionizirajućeg zračenja
  • poboljšanje sposobnosti predviđanja i otpornosti u nuklearnim ili radiološkim kriznim situacijama i upravljanju nakon nesreće.

Hrvatski partner (POM – Programme Owner and/or Programme Manager) je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), kontakt dr. sc. Ivica Prlić.